Judovska skupnost Slovenije proti uredništvu Večera


Stališče NČR DNS in SNS

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR), v sestavi Gojko Bervar (podpredsednik), Davorin Koron, Nada Ravter, Uroš Gramc, Lea Širok, Neža Kogovšek Šalamon, Jernej Rovšek in Mario Belovič (člani), je na seji 27. januarja 2015 v primeru Judovska skupnost Slovenije proti uredništvu Večera ugotovilo, da uredništvo ni kršilo Kodeksa novinarjev Slovenije. Nada Ravter je glasovala proti stališču.


Primer: Judovska skupnost Slovenije proti uredništvu Večera

Judovska skupnost Slovenije se je pritožila na članek z naslovom Izrael še naprej seje smrt v Gazi, ki je bil objavljen v Večeru 14. julija 2014. Članek je podpisan s kratico »zur«, pritožnik je pritožbo naslovil na uredništvo Večera. Ena fotografija ob članku prikazuje jokajoče palestinske otroke (ob njej je zapisano: »Otroci ubitih Palestincev«), druga, na katero se je judovska skupnost pritožila, pa plešoče Izraelce, pod njo je pripis: »…in krvniki njihovih očetov«.

Judovska skupnost Slovenije se je pritožila na zapis, objavljen pod fotografijo plešočih izraelskih vojakov, ki se glasi: »…in krvniki njihovih očetov«. Po oceni pritožnika gre za tipični sovražni govor, ki poleg kazenske odgovornosti zahteva tudi etično presojo. Pritožnik zaznava kršitve 10. člena Kodeksa novinarjev Slovenije in 21. člena Kodeksa. Komentar pod fotografijo, ki prikazuje plešoče moške, je po njihovi oceni iztrgan iz konteksta. Poudarjajo, da izraelski vojaki nikakor ne proslavljajo smrti očetov palestinskih otrok s plesom ali kako drugače. Povprečen (neuki) bralec pa zaradi objave – tako pritožnik – opombo pod fotografijo razume na način, da s plesom Izraelci proslavljajo smrt Palestincev. Pritožnik poudarja, da je to v nasprotju z judovsko vero in etičnimi standardi izraelskih obrambnih sil in da s tako prirejenim poročanjem podpisani »zur« spodbuja sovraštvo in nestrpnost do Izraela in Judov. Dodaja, da novinar ali urednik z naslovom fotografije podpihuje antisemitizem oziroma zlohotne stereotipe o Judih.

Zunanje-politična redakcija Večera (»zur«), zanjo urednik Vojislav Bercko in odgovorna urednica Katja Šeruga, v odgovoru pojasnjuje, da je na fotografiji tiskovne agencije Reuters, ki jo je Večer objavil in opremil z zapisom »…in krvniki njihovih očetov«, zapisano, da so na posnetku hasidski Judje iz Breslova, ki plešejo z izraelskimi vojaki med obiskom v podporo (izraelskim) enotam na meji z Gazo. Poudarjajo, da je na ta dan (v Večeru objavljena Reutersova fotografija je z dne 13. julija 2014) izraelska vojaška operacija Zaščitni rob trajala že šest dni, terjala pa življenja najmanj 160 Palestincev, živečih na območju Gaze, in da so civilisti predstavljali kar dve tretjini vseh smrtnih žrtev v Gazi.

Poudarjajo, da v Večeru ločujejo pojem države od pojma verska skupnost ter da so večkrat pisali o pravici Izraela do samoobrambe in ob tem zavzeli kritično stališče o prekomerni uporabi sile, vendar s strani države Izrael in njenih vojaških struktur, ne pa s strani judovskih vernikov v Izraelu ali drugod po svetu. Večer odgovarja, da na straneh časnika ne dopušča ne sovražnega govora in ne spodbujanja verske ali narodnostne sovražnosti. Poudarja, da je bil namen podpisa pod fotografijo, ki je za Judovsko skupnost Slovenije sporen, opozarjanje na prekomerno uporabo sile s strani države Izrael, ne pa vzbujanje nestrpnosti ali sovraštva do judovske verske skupnosti.

Večer poudarja tudi, da je objavil pismo upravnega odbora Judovske skupnosti o zadevi (ki ga je podpisal Igor Vojtic), v katerem je skupnost pojasnila svoj pogled in svoje stališče.

SKLEP:

Uredništvo Večera ni kršilo 10. in 21. člena Kodeksa novinarjev Slovenije.

Obrazložitev:

Časnik Večer ni kršil 10. in 21. člena Kodeksa novinarjev Slovenije. Objavil je fotografijo agencije Reuters z dne 13. julija 2014, o kateri je Reuters poročal, da prikazuje hasidske Jude iz Breslova, ki plešejo z izraelskimi vojaki med obiskom v podporo (izraelskim) enotam na meji z Gazo. Reuters je poročal, da so tisoči zapustili svoje domove v Gazi v nedeljo, po tem, ko jih je Izrael opozoril na bližajoče se napade na raketne izstrelitvene baze Hamasa na šesti dan ofenzive, o kateri so Palestinci uradno poročali, da je ubila vsaj 160 ljudi.

Pripis k fotografiji je metaforični opis situacije, za katero ne moremo reči, da potvarja vsebino. O spodbujanju k nasilju, širjenju sovraštva in nestrpnosti ali drugih oblikah sovražnega govora tudi ne moremo govoriti, saj gre pri pripisu pod fotografijo za opis situacije, o kateri so poročale tiskovne agencije po svetu. Večer je 14. julija 2014 poročal o vdoru izraelskih komandosov v Gazo (o prvem kopenskem posegu Izraela na tem palestinskem ozemlju po začetku ofenzive proti gibanju Hamas, ki je terjala več civilnih žrtev), torej o državi Izrael in njenih vojaških strukturah in ne o pripadnikih judovske vere.


Obnova postopka:

Postopek, ki je bil zaključen in sta bila po njem izdana razsodba ali stališče NČR, se lahko obnovi na temelju predloga kateregakoli udeleženca v postopku. Udeleženec v postopku lahko zahteva obnovo postopka najpozneje eno leto od dne, ko je izvedel za nova dejstva in dokaze, ki lahko vplivajo na spremembo prvotno izrečene razsodbe. O predlogu za obnovo postopka odloča NČR, ki mora ugotoviti, ali obstajajo utemeljeni razlogi za obnovo postopka. Ponovni postopek prav tako vodi NČR.

V Ljubljani, 24. februarja 2015

Ranka Ivelja, predsednica Novinarskega častnega razsodišča