Univerzitetni klinični center Ljubljana proti Požareport.si


Satlišče NČR DNS in SNS

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR), v sestavi Ranka Ivelja (predsednica), Gojko Bervar (podpredsednik), Davorin Koron, Mario Belovič, Jernej Rovšek in Uroš Gramc (člani), je na seji 19. maja 2015 v primeru Univerzitetni klinični center Ljubljana proti Požareport.si, ugotovilo, da spletni portal ni kršil Kodeksa novinarjev Slovenije.


Primer: Univerzitetni klinični center Ljubljana proti Požareport.si

Pritožnik Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL), zanj v.d. generalnega direktorja mag. Simon Vrhunec, spletnemu portalu Požareport.si (odgovorni urednik Bojan Požar) očita, da je v prispevku z naslovom »Zemljariča menda prosili, naj Vrhuncu prenese eno idejo v zvezi z bolniki« 25. novembra 2014 kršil 1. , 2. in 3. člen Kodeksa novinarjev Slovenije (v nadaljevanju Kodeksa). Požareport.si je v s prispevkom v rubriki Zvezde in izjave pod omenjenim naslovom objavil citat Janeza Zemljariča »Pri njem sem bil enkrat … ker sem bil naprošen, naj mu prenesem eno idejo v zvezi z bolniki 😉 …«, kar je povzel po časniku Finance; ta je kot vir tudi naveden. Ob tem so v oklepajih dodali: »Tako nekdanji politik in lobist Janez Zemljarič pojasnjuje, zakaj naj bi pred kratkim – ponovno – obiskal vršilca dolžnosti generalnega direktorja ljubljanskega Kliničnega centra Simona Vrhunca.«

Spletni medij je po mnenju pritožnika 1. člen kršil, ker bi moral pri objavi informacije preveriti točnost zbranih informacij, v tem primeru pri Simonu Vrhuncu, na katerega se trditev nanaša, in se izogibati napakam. Kršil naj bi tudi 2. člen. Pritožnik meni, da je nekorektno objavljal informacije in pri tem zamolčal informacije, ki jih je podal UKCL (kot je bilo 25. novembra objavljeno v časniku Finance), da je Vrhuncu Zemljarič pri enem od obiskov predal zgodovinski dokument in da Vrhunec ohranja kontakte z vsemi bivšimi generalnimi direktorji, kar naj bi bilo ključno za razumevanje vsebine. Tretji člen pa naj bi kršil, ker ni pridobil odziva tistih, ki jih te informacije zadevajo, v tem primeru Simona Vrhunca, čeprav bi to moral storiti, tudi ko povzema druge medije.

Požareport.si na pritožbo ni odgovoril.

SKLEP:

Požareport.si ni kršil 1., 2. in 3. člena Kodeksa novinarjev Slovenije.

Obrazložitev:

Objava na portalu Požareport.si ni samostojen novinarski prispevek, ampak gre zgolj za izjave znanih Slovencev, povzete po drugih medijih, kar je avtor tudi navedel. Med drugimi je objavil citirano izjavo Janeza Zemljariča iz časnika Finance, v kateri ta pove, zakaj je obiskal UKCL in v.d. direktorja Simona Vrhunca. Pritožnik ne navaja, v čem je netočnost objavljenega citata, za katerega tudi sicer odgovarja Zemljarič sam, zato ni ugotovilo kršitve 1. člena kodeksa.
Kršil ni niti 2. člena, saj ni šlo za nekorektno, osebno žaljivo predstavljanje podatkov. NČR ni ugotovilo kršitve 3. člena, ker ni šlo za hudo obtožbo.


Obnova postopka:

Postopek, ki je bil zaključen in sta bila po njem izdana razsodba ali stališče NČR, se lahko obnovi na temelju predloga kateregakoli udeleženca v postopku. Udeleženec v postopku lahko zahteva obnovo postopka najpozneje eno leto od dne, ko je izvedel za nova dejstva in dokaze, ki lahko vplivajo na spremembo prvotno izrečene razsodbe. O predlogu za obnovo postopka odloča NČR, ki mora ugotoviti, ali obstajajo utemeljeni razlogi za obnovo postopka. Ponovni postopek prav tako vodi NČR.

V Ljubljani, 2. junija 2015

Ranka Ivelja, predsednica Novinarskega častnega razsodišča