Katarina Jenko proti Bojanu Požarju (pozareport) in M. P. (Nova24TV)

Stališče NČR DNS in SNS

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR), v sestavi Gojko Bervar (predsednik), Jelena Aščič (podpredsednica), Davorin Koron, Tatjana Pirc, Neva Železnik, Anja Gorenc, Sonja Merljak Zdovc in Katarina Vučko (člani), je na seji 23. februarja 2016 v primeru Katarina Jenko proti novinarju spletnega portala pozareport Bojanu Požarju in novinarju portala Nova24TV M. P. ugotovilo, da sta novinarja kršila Kodeks novinarjev Slovenije.

Primer: Katarina Jenko proti Bojanu Požarju (pozareport) in M. P. (Nova24TV)

Katarina Jenko (pritožnica) se je na NČR obrnila s pritožbo zaradi članka novinarja Bojana Požarja z naslovom »Ekskluzivno. To je skrivnostna farmacevtka, ki lahko uniči Zorana Jankovića«, ki je bil objavljen 24. decembra 2015 na spletnem portalu pozarreport.si, ter zaradi članka z naslovom »Razkrita Jankovićeva skrivnostna farmacevtka«, ki je bil istega dne povzet po pozareportu in objavljen na spletnem portalu Nova24TV, pod njega pa se je podpisal M. P.

Pritožnica novinarjema očita, da sta kršila 17., 18. in 22. člen Kodeksa novinarjev Slovenije.

Bojan Požar je na spletnem portalu pozareport objavil ime in priimek ter fotografijo uslužbenke Lekarne Ljubljana, od katere da je ljubljanski župan Zoran Janković zahteval spolne odnose v zameno za zaposlitev v Lekarni Ljubljana. V članku je tudi zapisano, da v tem primeru teče predkazenski postopek. Požarjev prispevek je isti dan povzel M. P. na spletnem portalu Nova24TV.

Pritožnica navaja, da uslužbenka v Lekarni Ljubljana ni javna oseba ali političarka ter zato ni vajena medijske in javne pozornosti, ki je pri občutljivem vprašanju zasebnosti zelo pomembna in ima lahko za osebo katastrofalne posledice. Zato meni, da sta Požar in M. P. s člankoma neupravičeno razkrivala njeno zasebnost v javnosti in kršila 17. člen kodeksa.

Z razkritjem imena in fotografije  sta novinarja po mnenju pritožnice kršila 18. In 22. člen kodeksa, ker da nista bila pazljiva pri omembi imen in objavi fotografij žrtve v poročilu o predkazenskih postopkih in ker sta razkrila identiteto žrtve spolne zlorabe.

Požar in M. P. oz. medijska hiša Nova24TV na očitke niso odgovorili.

SKLEP:

Bojan Požar in M. P. oziroma uredništvo Nova24TV so kršili 17. člen, niso pa kršili 18. in 22. člena kodeksa.

Obrazložitev: Novinarja sta kršila 17. člen kodeksa s tem, da sta objavila ime, priimek in fotografijo uslužbenke v Lekarni Ljubljana, od katere naj bi župan zahteval spolne usluge v zameno za zaposlitev. Razkritje identitete uslužbenke, ki nima javne funkcije, ni vajena medijske pozornosti in nima  pozicije moči v družbi, ni v javnem interesu. S takšnim početjem  sta grobo posegla v njeno intimo. Glede na to, da je NČR že ugotovilo, da sta novinarja neupravičeno posegla v zasebnost uslužbenke lekarne, članka pa sta usmerjena predvsem v razkrivanje identitete (ne gre za poročanje s področja pravosodja), NČR meni, da novinarja nista kršila 18. in 22. člena kodeksa. Razsodišče tudi ne razpolaga z informacijo, da v zadevi, na katero se članka nanašata, teče predkazenski postopek zaradi spolne zlorabe.