Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, proti Miranu Šubicu, Trma.si (Talin)

Stališče NČR DNS in SNS

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR), v sestavi Tatjana Pirc (predsednica), Brane Piano (podpredsednik), Ranka Ivelja, Igor Vobič, Vanja Tekavec, Manica Janežič Ambrožič in Damijana Žišt je na seji 4. 7. 2024 v zadevi Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, proti Miranu Šubicu, Trma.si, sprejelo stališče, da je novinar kršil Kodeks novinarjev Slovenije.

Primer: Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, proti Miranu Šubicu, Trma.si

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, se pritožuje zaradi prispevka z naslovom »Kako je župan Rakovec šel v Talin in kako iz drugih mest ni šel noben župan …«, ki je bil 9. novembra 2023 objavljen v spletnem mediju Trma.si, napisal pa ga je novinar in odgovorni urednik tega medija Miran Šubic.

Župan Matjaž Rakovec (pritožnik) novinarju očita, da je že v naslovu napisal napačno trditev » … in kako iz drugih mest ni šel noben župan«, hkrati pa pojasnjuje, »da se je iz Slovenije poleg župana Matjaža Rakovca podelitve priznanj Zelena destinacija 2023 v Talinu udeležil tudi Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož (destinacija Jeruzalem), »kar potrjujejo tudi slikovne objave na omrežju Facebook«. Pritožnik je prepričan, da je novinar Šubic kršil 1. člen kodeksa, ker je preverjal le udeležbo predstavnikov Brežic, ne pa ostalih prejemnikov priznanj v Sloveniji (Ljubljana, Šaleška dolina, Jeruzalem, Miren-Kras).

Na novinarjev »figurativno« izražen dvom v pomen udeležbe župana na mednarodni konferenci v Talinu, »saj ga doma čakajo nerešene investicije«, pa pritožnik odgovarja, da je ta očitek neupravičen, »saj je Mestna občina Kranj skupaj z županom aktivna na veliko področjih hkrati«, tudi na območju Beksel, kar je odgovor na novinarjev zapis v prispevku: »Pozidava Beksel pa kdaj drugič … koga pa to briga?«

Pritožnik ocenjuje, da je z navedenimi zapisi novinar Miran Šubic žaljivo obravnaval župana Mestne občine Kranj (MOK) kot neodgovornega za pomembne projekte v občini in da mu je mar samo za potovanja po svetu, kar je v nasprotju z dejanskim stanjem, zato štejejo zapis za kršitev 2. in tudi 3. člena kodeksa, ker na hude obtožbe ni pridobil odziva MOK oziroma župana.

Ker se Miran Šubic v tem prispevku sklicuje na v Trmi objavljen zapis z naslovom »Župan Rakovec po priznanje za Kranj v Estonijo, kjer ima tudi svoje kripto podjetje!«, mu pritožnik očita kršitev 5. in 6. člena kodeksa, ker ni navedel potrditve za informacije o osebnem statusu župana (da je lastnik podjetja v Estoniji).

Z navedbo »Opozorili so nas na ujemanje službenega potovanja z zasebno platjo kranjskega župana« pa po mnenju pritožnika Miran Šubic namiguje na mešanje službenih in zasebnih aktivnosti župana, kar po pritožnikovem prepričanju z ničemer ne potrdi, »javnost pa zavaja s tem, ko jih zapiše kot preverjeno dejstvo«, zato tak način pisanja pritožnik šteje za kršitev 3. in 17. člena kodeksa.

Miran Šubic, novinar in odgovorni urednik spletnega medija Trma.si, ni odgovoril na pritožbo.

SKLEP:

Miran Šubic je kršil 1. člen Kodeksa novinarjev Slovenije, ni pa kršil 2., 3. in 17. člena kodeksa. Očitanih kršitev 5. in 6. člena razsodišče ni obravnavalo.

Obrazložitev: Miran Šubic, Trma.si, je kršil 1. člen kodeksa, ker je objavil netočno in nepreverjeno trditev, ki jo navaja v naslovu, da namreč poleg župana Mestne občine Kranj iz drugih slovenskih mest na podelitev priznanj in konferenco Zelene destinacije 2023 v Talin ni šel noben drug župan. To ne drži, saj se je konference v Talinu udeležil tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, kar bi lahko novinar preveril pri številnih virih (organizator konference, občina Ormož, informacije o tem so dostopne tudi na spletu …). Predmetni prispevek je bil v mediju Trma.si objavljen 9. novembra, novica o udeležbi župana Vrbnjaka pa je bila 9. in 10. oktobra 2023 objavljena v več v slovenskih medijih, na primer: https://www.radioprlek.net/index.php/aktualno/lokalne-novice/item/1632-lokalni-utrip-torek-10-10-2023), https://ktv-ormoz.si/destinacija-jeruzalem-slovenija-tudi-letos-med-100-najbolj-zelenimi-na-svetu/).

Dokaz udeležbe župana Ormoža na podelitvi priznanj v Talinu oktobra 2023 so tudi fotografije s podelitve, ki so dostopne na https://www.greendestinations.org/gd-2023-estonia/.

Razsodišče v kratkem prispevku, ki je predmet pritožbe, ni našlo žaljivih zapisov in z njimi povezane kršitve 2. člen kodeksa, pa tudi ne hudih obtožb, zaradi katerih bi moral novinar pri županu ali na MOK iskati odziv. Župan MOK je javna osebnost, vajena nenehne medijske pozornosti, ki ga cinični zapis »Pozidava Beksel pa kdaj drugič … koga pa to briga?«, s katero novinar nakazuje, da ima župan tudi doma veliko dela, ali trditev, da so potovanja v tujino »domena župana«, ne bi smela prizadeti ali užaliti. NČR poudarja, da svoboda medijev, svoboda izražanja ter pravica javnosti do obveščenosti novinarjem izjemoma dopuščajo tudi šokantno in stilsko zaznamovano izražanje.

Razsodišče kršitve 5. in 6. člena kodeksa ni obravnavalo, ker se očitana kršitev nanaša na prispevek objavljen 13. oktobra 2023, ki ni predmet pritožbe.

Novinar Šubic je v predmetnem prispevku izpostavil trditev iz svojega zapisa, objavljenega 13. 10. 2023: »Opozorili so nas na ujemanje službenega potovanja z zasebno platjo kranjskega župana,« s katero naj bi po mnenju pritožnika namigoval na mešanje službenih in zasebnih aktivnosti župana. A iz zapisanega izhaja le dejstvo, da je župan na konferenci v Talinu, kjer je tudi sedež (naslov) njegovega podjetja. Razsodišče ne prepoznava hude obtožbe in novinarjevih namigovanj na »mešanje službenih in zasebnih aktivnosti župana«, in ugotavlja, da 3. člen ni bil kršen. Ker je župan izvoljeni funkcionar, je razkritje podatkov o podjetju, ki je v njegovem solastništvu, v javnem interesu, župan MOK Matjaž Rakovec pa je tudi sam v javnosti že večkrat razkrival podrobnosti svojega sodelovanja v projektu Goldhorn Crypto, zato razsodišče ugotavlja, da novinar ni kršil 17. člena kodeksa.