Rado Kuhar proti Aliju Žerdinu, uredniku Sobotne priloge Dela

Stališče NČR DNS in SNS

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR), v sestavi Gojko Bervar (predsednik), Davorin Koron, Ranka Ivelja, Neva Železnik, Jernej Rovšek, Nina Jerman, Katarina Vučko (člani), je na seji 23. oktobra 2018 v primeru Rado Kuhar proti Aliju Žerdinu, uredniku Sobotne priloge Dela, razsodilo, da novinar ni kršil Kodeksa novinarjev Slovenije.

Primer: Rado Kuhar proti Aliju Žerdinu, uredniku Sobotne priloge Dela

Rado Kuhar meni, da je Ali Žerdin v Delovi Sobotni prilogi 8. septembra 2018 v članku Brambovci iz Janhove kršil peti člen novinarskega kodeksa. Kršil naj bi ga z zapisom: Če pa v časopisu preberejo, da je nekdo pridržan, ker je ustanovil privat vojsko, ki naj bi dom ščitila pred tujcem, spotoma pa bi ta privat vojska obračunala še s pokvarjeno oblastjo in levico, je menda jasno, da to početje ni dopustno.
Pritožnik kršitev obrazloži, ko zapiše, da je v sicer odličnem literarnem izdelku novinar z zgornjim stavkom objavil nepotrjeno informacijo, govorico ali ugibanje o tem, da bodo šiškovci obračunali še s pokvarjeno oblastjo. S tem naj bi prezrl določilo 5. člen Kodeksa novinarjev Slovenije.
Seveda ni logično, pravi, pričakovati, da bi pisec na svojo laž sam opozoril, zato je to storil on, kot pritožnik. Pri tem ugiba in meni, da obstaja velika verjetnost, da bo mariborsko tožilstvo, morda decembra, Žerdinov članek uporabilo kot potrdilo splošno znanega dejstva, da Šiškova privat vojska namerava obračunati s pokvarjeno oblastjo, saj se je o tem podrobno pisalo v časopisu dne 8. septembra, zato je ta najhujši delikvent.
Pritožnik dodaja: »Če se bo to zgodilo, je članek naročen, kar pa je spet ena huda kršitev novinarskega kodeksa. Pokojna legenda Višinski bi avtorju rekel hvala, jaz pa trdim, da je hud lažnivec. Predlagam, da razsodišče ugotovi navedeno kršitev.«

Novinar dr. Ali Žerdin je na pritožbo odgovoril. Žerdin zapiše, da pritožnik stavek trga iz konteksta. Iz konteksta je razvidno, da komentira koncept preventivne funkcije kazenskega prava in ne podaja informacij o konkretnem dogodku.
Če pa je pritožnik stavek razumel kot informacijo, je spregledal jasno navedbo iz drugega odstavka uvodnika, v katerem je zapisano:
A če se komu zdi, da je bila nedaleč od Mure sklicana maškarada, se moti. Organizator dogodka je zbranim pripovedoval tudi, da je treba to oblast zrušiti. Onesposobiti. Tako vsaj je govornikove misli povzel šef mariborskih kriminalistov Robert Munda.
Tudi če je pritožnik komentar koncepta preventivne funkcije kazenskega prava razumel kot informacijo, je iz zgoraj citiranega stavka razvidno, da je informacijo o rušenju in onesposabljanju oblasti podal kriminalist Munda. Z besedno zvezo »tako vsaj« pa je vzpostavljena relativizacija trditve policijskega šefa, pojasnjuje novinar. Informacije, ki so povzete v uvodniku, je kriminalist Munda izrekel na tiskovni konferenci 6. septembra 2018 ob 13.00. Pritožnik je prav tako spregledal celoten zadnji odstavek uvodnika.

SKLEP:

Ali Žerdin ni kršil 5. člena Kodeksa novinarjev Slovenije.

Obrazložitev: Ko novinar objavlja nepotrjene informacije, govorice ali ugibanja, mora na to opozoriti, pravi 5. člen kodeksa. Ali Žerdin je po mnenju razsodišča to storil, ko je v komentarju zapisal, da je za pritožnika sporni citat podal kriminalist Munda, in sicer na tiskovni konferenci 6. septembra 2018 ob 13. uri, zato ni kršil 5. člena kodeksa.